Projecten‎ > ‎

Niet OK - Pilot Nieuwe Westen Rotterdam

Geplaatst 4 okt. 2010 09:27 door Onbekende gebruiker   [ 17 nov. 2010 07:00 bijgewerkt ]
BOD Groep is medio december 2009 in samenwerking met de gemeente Rotterdam en haar dienstwerken een pilot van Niet OK! gestart in de probleemwijk Nieuwe Westen. De pilot duurde tot en met april 2010. Tijdens de pilot zijn er 25 smartphones verdeeld over 20 bewoners en ondernemers en 5 professionals (stadstoezicht). In de eerste maanden van de pilot zijn er 300 meldingen via 
nietok.nl binnengekomen, die door de gemeente Rotterdam in behandeling zijn genomen en zijn afgehandeld. De reacties van zowel de bewoners als de diensten zijn zeer positief. 

Een succesvolle pilot in de wijk Nieuwe Westen in Rotterdam heeft de volgende resultaten:

  • Voor de pilot was 5% van de bewoners tevreden over de terugkoppeling van de gemeente, via Niet OK is 47% tevreden tot zeer tevreden
  • Voor de pilot was 25% tevreden tot zeer tevreden over de snelheid van de terugkoppeling, na de pilot is dit meer dan 70%
  • De diensten hebben de pilot als positief ervaren, je ziet aan de foto meteen wat er aan de hand is
  • Intake via Niet OK is 67% goedkoper dan een telefonische melding
Jackie Gannon (bewoonster):

“Het is een erg handig apparaat, je hebt het altijd in je zak zitten. Als je dan op straat iets ziet wat je ‘niet ok’ vind, dan maak je er een foto van en stuur je het door naar de gemeente. Heel gebruiksvriendelijk. Je krijgt meteen een terugkoppeling van de coördinatie dat het ontvangen is en als het wel of niet afgehandeld is. Alle dingen die ik gemeld heb zijn vervolgens ook opgelost.”

“Veel makkelijker dan dit kan niet echt. Er is al een GPS-functie ingebouwd, dus je hoeft alleen maar op een knop te drukken en een huisnummer te vermelden en hij weet waar je staat. Dit is al Blackberry voor dummies.”

Arie Eikelboom (Roteb):

“Het betrekken van burgers in hun eigen buurt geeft meer samenhorigheid en Niet OK! geeft burgers ook de kans om de diensten beter te leren kennen. Zo kunnen we gezamenlijk naar hetzelfde doel streven: een schone en veilige leefomgeving. We merken ook dat mensen trots zijn dat ze een smartphone hebben en ze proberen dit dan ook zo goed mogelijk te doen.”

Momenteel werkt Niet OK! alleen in een gesloten pilot in Rotterdam. In de toekomst kan iedereen gebruik maken van Niet OK! Voor interesse in Niet OK! voor jouw buurt kunt u contact met ons opnemen.

Niet OK is een mobiele applicatie voor smartphones, waarmee burgers meldingen kunnen maken over dingen die zij 'niet ok' vinden in de buitenruimte. Dit gebeurt aan de hand van foto's met daaraan gekoppelde GPS coördinaten. Deze applicatie wordt vervolgens gekoppeld aan het meldingssysteem van gemeenten. Hiermee creëer je burgerparticipatie en meer betrokkenheid bij de leefomgeving.

Niet Ok is een initiatief van BOD Groep en ontwikkeld in samenwerking met e-office. Meer informatie over Niet OK is terug te vinden op www.nietok.nl.
Ċ
Onbekende gebruiker,
7 okt. 2010 01:37